Čísla. Zrejme ťažko bez nich existovať. Používame ich od dávnych čias. Bez nich by sme neboli schopní nič odmerať ani porovnať.

 

Samotné čísla nám o živote nikdy nepovedia celý príbeh

Riešime čísla príliš často?

V tomto krátkom článku sa zameriam na to, ako sa dá oddýchnuť si od sveta čísiel. Ja ich mám rád vtedy, keď mi pomáhajú pochopiť realitu a keď vypovedajú o reálnych životoch.

Kedy čísla v skutočnosti neriešime vôbec? Keď spíme? Keď čítame? Keď tancujeme? Keď sme na pive s kamarátmi?

Keď som sa nad tým zamýšľal hlbšie, zistil som, že čísla riešime skoro neustále, len si to vlastne ani neuvedomujeme. Na tom by nebolo nič zlé, moje pozorovanie na samom sebe, aj na iných ľuďoch je, že sa často stávame „otrokmi“ čísiel a vplývajú na nás aj negatívnym spôsobom.

Čísla a oddych, porovnanie.

Čísla

Tu som sa zastavil, rozmýšľal a snažil sa prísť na to, či je možné nájsť si nejakú „zlatú strednú cestu“

Tento svet sa stáva viac číselným ako kedykoľvek pred tým. Ako si teda od čísiel oddýchnuť? Je to vôbec v nejakej miere možné? Záleží asi od toho, v akej oblasti života a či v skutočnosti naozaj chceme.

 

Čo robím ja?

Pre mňa je najväčší  relax  ísť do prírody, buď len tak na prechádzku, ľahnúť  si na lúku, meditovať a snažiť sa len tak byť. Prečítať si knihu, ísť na bajk, turistiku, alebo si zabehať, každý si nájde, to čo mu bude vyhovovať najviac.

Poslednú dobu som si zamiloval indiánsku chôdzu (beh – chôdza – beh – chôdza…). Takto vnímam ja najväčšiu šancu zrelaxovať telo, ale hlavne mozog, ktorý možno ešte prepočítava cenovú ponuku z rána.

Dlhý čas som robil chybu, že aj tam som si ťahal so sebou čísla v podobe merania prejdenej vzdialenosti, tempa, rýchlosti a ďalších X veličín. Áno, je to OK pokiaľ trénujem na maratón, triatlon a chcem napredovať v športovej oblasti života. Akosi som však pozabudol, že som prišiel relaxovať a nie športovať a trénovať. Možno sila zvyku.

Tendencia premýšľať nad tým koľko km, za aký čas zo mňa robilo znovu „otroka“ čísiel.

Svetu by sme bez čísel neporozumeli. Ale samotné čísla tiež nestačia na to, aby sme mu porozumeli

Riešenie na uvolnenie existuje

Keď som odhodil všetky tieto čísla a len tak sa preháňal lesom, takmer bezcieľne, učarovalo mi to natoľko, že sa to stalo mojim najlepším relaxom v zmysle vymanenia sa zo sveta čísiel. Najviac tu a takto ich v skutočnosti a v realite neriešim, na začiatku vedome a následne už podvedome.

Ako vnímate dnešný svet v tomto kontexte čísiel vy?