Oleje a rôzne maslá sa stali mojou veľmi dôležitou súčasťou takmer každodenného jedálnička. Zjemňujú, spestrujú a sú zdravé

 

My ľudia nie sme síce stroje, no tiež potrebujeme kvalitné „mazivo“. Nemusí to byť iba niečo povinné, naordinované. Môže to zároveň aj chutiť a môžeme si to v kombinácii s dobrým jedlom vedieť aj fajnovo vychutnať. Čo vy na to? 🙂 .

V dnešnom článku by som s vami rád pozdielal aké oleje a maslá si vychudnávam ja. Či už len tak, na lyžičku, s kváskovým chlebíkom, do granoly, musli, alebo pri varení.

PS: Mojou ambíciou nie je nijakým spôsobom tu exaktne popisovať všetky zdravotne výhodné, či nevýhodné vlastnosti jednotlivých olejov a masiel. Článok píšem so zámerom zdieľania čo mne chutí a čo považujem, že je pre mňa zdravé v zmysle toho, že je to súčasťou môjho jedálnička už niekoľko rokov a cítim sa a som zdravý človek.

Prečo mám rád oleje a maslá?

Yes, som gurmán 😀 . Chuťové poháriky chcú byť často plné, čuch mám senzitívny a preto viem oceniť kvalitný produkt. To je jeden z dôvodov prečo mi chutia. Zároveň rád ochutnávam nové a nové chute. Naše chute sa menia, gurmán som nebol vždy, vyvíjalo sa to postupne, takže ak si myslíte, že vy ním nemôžete byť, môžete sa mýliť, to nikdy neviete 😉 , proste sa tomu skúste niekedy otvoriť.

Oleje, je ich priveľa na to, aby som spomenul všetky

Zameriam sa pre to iba na niekoľko, ktoré proste používam a vychutnávam si ja

Olivové oleje 

  • Na teplú, ale aj studenú kuchyňu (pečenie a občasné vysmážanie) používam grécky olivový olej THASITIKO priamo z Thassosu. Objednať si ho viete z Thassoských produktov, kde nájdete okrem oliváču aj kopu iných kvalitných dobrôt.

 

 

 

 

Ako gurmán laik, by som rád spomenul jednu z mojich najviac super studníc inšpirácií na kvalitné produkty, recepty, ale aj čo to z vedecko-kulinárskeho okienka. Silviu Horeckú a jej stránku TERAPIA JEDLOM, kde o oliváčoch napísala aj trošku odbornejší článok, koho zaujíma tak tu ho zdieľam. 

ZAUJÍMAVOSŤ

Jeden z najstarších olivovníkov sa nachádza v Grécku a podľa odhadov má viac než 2000 rokov.

Kokosový, ľanový olej a olej z čiernej egyptskej rasce

  • Občasne používam pri varení aj kokosový olej, je to tiež výborná a zdravá alternatíva, či už na studeno, alebo pri jemnej tepelnej úprave. Zvyknem si kupovať tento Panenský raw kokosový olej BIO z WILD & COCO, kde majú podľa mňa najkvalitnejšie produkty čo sa týka kokosových záležitostí.

 

panensky-raw-kokosovy-olej-bio

 

  • MCT olej, „Medium Chain Triglycerides“ v neskrátenej verzii pochádza z angličtiny a jedná sa o špeciálnu formu tukov so stredne dlhým reťazcom. V prírode ich najviac nájdete v kokose, respektíve kokosovom oleji. MCT olej, ako tuk je bez vône a chuti a ako extrahovaný a destilovaný doplnok výživy patrí k najrýchlejšej forme tukovej energie s rýchlym trávením. Rád si ho dávam  do horúceho kakaa, kde to mixnem napríklad so škoricou, alebo na zjemnenie granoly, alebo vločiek. Zatiaľ som skúšal iba tieto z Powerlogy, no ak máte nejaké dobré tipy na iný zdroj, čo máte overení, podeľte sa, budem rád 🙂 .

MCT olej Powerlogy

 

  • Ľanový olej som si zatiaľ kúpil vždy len z domácej produkcie OLEJE HONTpred 2 rokmi som mal možnoť zúčastniť sa u nich v lisovni na degustácii a ochutnávke, kde som videl ako poctivo, za studena, pomocou najviac šetrnej metódy lisujú semienka rôznych druhov plodov, z ktorého vznikajú rôzne druhy olejov, ktoré nájdete na ich stránke. Ľanový nikdy neohrievajte. Ja ho používam do smoothie, alebo len tak občasne lyžičku do úst, na zdravíčko 🙂 .

lanovy-olej-hont

 

  • Olej z čiernej egyptskej rasce som vyskúšal iba nedávno. Užívam 1x čajovú lyžičku ráno a večer. Samozrejme iba dočasne, ako kúru. Chutí veľmi zaujímavo, jemne pikantne. Má tiež množstvo benefitov o ktoré, keď sa zaujímate, sa dočítate napríklad tu.

olej-ierna-egyptska-rasca

Čo sa týka celkovo olejov, používam ich naozaj na všetky možné účely v kuchyni. Do granoly, len tak na chlebík, do vločiek, šalátov, alebo ako som už spomínal, keď príde chuť, dám si za lyžičku.

Vedeli ste, že existujú aj kvalitné a naozaj zaujímavé ochutnávky rôznych druhov olejov?

Moja prvá ochutnávka olivových olejov bola v roku 2018. Zrejme po nej mi spolu začali chuťové poháriky na jazyku tancovať tango 😀 . Pokračovalo to o 2 roky neskôr, kedy som bol na ochutnávku a prezentáciou za sudena lisovaných olejov v už spomínanej malej rodinnej firme OLEJE HONT. Kto má záujem a chcel by také niečo skúsiť, ochutnať, zažiť a dozvedieť sa viac, sú otvorení verejnosti.

No a už si vizualizujem a manifestujem ochutnávku aj mimo SK, buď ITA alebo španielskych oliváčov, napríklad v Andalúzii.

Mám takú malú-veľkú víziu, že v blízkej budúcnosti urobím a zorganizujem komunitnú ochutnávku oliváčov z mojich poznatkov

 

GHEE, alebo ako sa to len číta, GHÍ maslo, poznáte?

Ghee je číre prepustené maslo, ktoré sa vyrába zahrievaním bieleho nesoleného masla. Môžeme povedať, že ide o najdokonalejší konečný produkt mlieka, tzv. “zlato ajurvédy”. V Indii sa považuje za posvätné a symbolizuje hojnosť a prosperitu v živote.

  • Príde mi chutnejšie ako obyčajné maslo. Odstránením mliečnej bielkoviny a laktózy sa chuť masla zvýrazní. Môžu ho teda jesť aj ľudia, ktorí majú problém s laktózou. Ghee maslo je ideálne na varenie, pretože výborne dochutí každé jedlo.
  • Ghee maslo môžete skladovať aj niekoľko mesiacov, pričom nemusí byť v chladničke.

Ja ho pouívam pri varení celkom často, alebo si ho zvyknem dať do čaju, kávy, alebo keď si pripravujem ceremoniálne kakavko 🙂 .

Ghee-maslo

Živočíšne tuky alá masť z mangalice, kačky alebo husy .

Bolo by malým hriechom nespomenúť, že samozrejme rád využijem aj zrejme pre nás najviac lokálne a najznámejšie živočísne tuky, ktoré používame na prípravu jedál. Ale o tom myslí, nemúsim písať. Zrejme nič nové by som vám tým nepriniesol 😀 .

Komu čo chutí a cíti sa pri to a potom dlhodobo zdravo a skvele tak smelo do toho. No a asi už stačilo písania,  užívajme a vychutnávajme život. 

Občas zdieľame s priateľkou Jankou nejaké svoje receptíky, kde používame aj spomínané oleje na tejto FB stránke, ak by ste sa chceli pozrieť, budeme sa tešiť. No a nezabúdajme, SHARING IS CARING (zdieľanie je starostlivosť) .

ლ Bon appetit ლ

Použité zdroje pri niektorom obsahu a obrázkoch: Powerlogy, Wild and Coco, Thassoské produkty, Wikipedia, Terapia jedlom

Ak sa vám tento, alebo aj moje iné články, či témy páčia a dávajú vám zmysel, prihláste sa na odber. Ďakujem a budem sa tešiť aj na prípadnú diskusiu a konštruktívnu výmenu poznatkov a názorov.