Každý z nás ovplyvňuje a je ovyplyvnený, či už chceme, alebo nie, či už o tom vieme, alebo nevieme. Niekto viac, niekto menej. Niekto pozitívnejšie, niekto negatívnejšie. Vždy to tak bolo a vždy to tak bude.

Aj tí, čo možno nechcú zaujať, vlastne zaujmú.

Ovplyvnenie má blízko k inšpirácii a má blízko aj k podobaniu sa. Pozeráme videá osobností, čítame ich knihy a články, pretože chceme byť nimi inšpirovaní, chceme sa im podobať, alebo to berieme skôr ako cestu k ďalšiemu pochopeniu?

Ako vidím dnes ovplyvnenie a inšpiráciu ja?

Je ich viac ako kedysi. Spôsobené podstatne väčšou dostupnosťou informácií, bohužiaľ mnoho z nich sú skôr dezinformácie. Uchováva sa, prebieha a prúdi nám v mozgu viac myšlienok, ako kedykoľvek pred tým, ťažšie sa filtrujú, lebo si ich nechávame prúdiť viac a viac. Vezmite si reklamy, videá, média, ľudí je stále viac… to je priamo spojené aj s mierou ovplyvňovania a inšpirácie.

Dnes nebudem polemizovať o pozitívnom a negatívnom ovplyvňovaní a inšpirácii.

Táto téma mala byť pôvodne obsiahlejšia. Rozhodol som sa, že to tak nebude. Prečo? Pre to, čo teraz napíšem,  je to totiž to, nad čím sa minimálne zamyslíte…

Pocit, ktorý mám a vnímam aj na sebe, je snaha nechať sa ovplyvniť a naopak neovplyvňovať iných zbytočne veľa. Mám pocit , že čím ďalej, tým viac ľudí sa chce tak podobať na niekoho a dosiahnuť niečo, čo niekto dosiahol, lebo……………… prečo vlastne? Z akého dôvodu si nehľadáme niektoré cestičky sami so sebou? Prečo viac neexperimentujeme a neskúšame si niečo len tak, bez toho aby sme sa radili s troma kamarátmi, prehodnocovali a vyhodnocovali?! Strácame takto nejaký svoj vlastný úsudok a pud smerovania? Stávame sa závislými až často a príliš?

Čo keby sme skúsili ovplyvňovať a inšpirovať viac sami seba? Alebo sa bojíme spoznať samých seba viac?

Prečo vznikol tento článok?

Som človek, ktorý sa veľmi rád inšpiruje a pohráva sa s vlastnou zvedavosťou, ktorá je u mňa čoraz silnejšia. Inšpiráciu beriem ako nevyhnutnú súčasť života, bez nej by neexistoval dnešný svet a progres, no nedalo mi nenapísať, po všimnutí si seba, ako niekedy podľahnem až prílišnému ovplyvňovaniu a inšpirácii z vonku, namiesto toho, aby som viac používal aj svoju vnútornú inšpiráciu.

Ovplyvnenie a inšpirácia majú veľa spoločného, zároveň však aj veľa odlišného. Je na nás, aby sme z toho vyťažili to najlepšie pre nás a naše okolie. Nenechajte sa ovplyvniť až do takej miery, aby ste stratili samych seba. V skutočnosti aj tak vždy len vy sami viete najlepšie, čo máte robiť a kam máte smerovať. Skúste preto spoznávať viac svoje pocity, názory, myšlienky, reakcie a potreby. Inšpirácie, potreby byť vypočutí a ocenení sú toho len súčasťou.

Ako sa na to pozeráte vy? Podeľte sa s vašimi pohľadmi.