Lavínový efekt nefunguje iba na horách, omnoho častejšie funguje najmä medzi ľuďmi, a to doslova a do písmena!

Môj pohľad

V aktuálnej situácii a dobe plnej zmien a udalostí, ako sú voľby a koronavírus iba v skratke zhrniem môj pohľad. Ľudia najčastejšie klamú zo strachu, hanby alebo si neuvedomujú dôsledky a konanie, ktoré z nich robí bezohľadných.

Preto, ak si myslíte, že v situácii ohľadom vírusu bude stačiť iba to, že začnete od seba, bohužiaľ nebude, ale aspoň budete žiť s pocitom, že robíte maximum, aby ste neohrozovali zbytočne iných, starších, slabších, náchylnejších.

Celé toto dianie vo svete nastavuje ľudstvu a spoločnosti zrkadlo. Krásne vyjadruje skutočné charaktery ľudí, ktoré sa najviac vykreslia práve v takýchto krízových situáciách. Tu sa ukáže, ktorí ľudia majú aspoň štipku empatie, pochopenia, selského rozumu a sú ochotní myslieť a začať u seba, no nezabúdať aj na ostatných (nie len tých najbližších), tu funguje bumerang efekt viac ako inde.

Ukáže sa kto a ako skutočne dokáže spolupracovať na vyriešení problému pre budúcnosť všetkých. Pretože sme v tom všetci a týka sa to všetkých.

Zámerne ale ďalej nechcem a nebudem spomínať tieto dve zrejme najdiskutovanejšie témy tohto a budúceho obdobia. Ako sa spieva v jednej piesni: Calm after the storm (pokoj po búrke).

Všetko zlé je na niečo dobré!

Skúsme preto, prosím, využiť aj túto situáciu na zastavenie, užitie si prítomných okamihov, ak je to možné, našu krásnu prírodu, zblíženie sa s tými, ktorých najviac ľúbime a ak nám to umožňuje situácia, robiť to, čo najviac ľúbime.

Vraví sa, že v núdzi a strachu sa ľudstvo buď  pozabíja, alebo zblíži.

Lifebalance - držme spolu

Spolupatričnosť

 

Príklad z praxe

Predstavte si prevrátený kamión na hraniciach dvoch štátov. Vodič, ktorý možno nevydržal neodpísať na messengeri, po pípnutí notifikácie svojej priateľke správu, ovplyvnil niekoľko tisíc ľudí o 40km v hlavnom meste, tým že sa tam vytvorila povedzme prinajlepšom iba dopravná zápcha! Lavínový efekt udalostí. ÁNO, takúto silu má na prvý pohľad zanedbateľná nepozornosť vodiča.

Ako často si myslíte, že si uvedomujeme svoje konania a činy? Žijeme naozaj v prítomnom okamihu a uvedomujeme si možné, aspoň len málinko možné následky? Podľa môjho názoru, pohľadu a všímavosti si to uvedomuje maličké percento ľudí.

Mnohí z vás sa možno pýtajú, prečo by som mal vopred uvažovať negatívne a privolávať si niečo také? Tu sa však pozastavím a rozlíšim, čo je to kritické myslenie a vytváranie paniky.

Tým samozrejme nechcem povedať, aby sme neustále rozmýšľali nad možnými dôsledkami našich činov (to nie je reálne), no aká-taká sebareflexia našich činov by mala byť predsa základom každého človeka. Možno zniem jemne idealisticky, ale ako inak, než takto môžeme okolo seba tvoriť bezpečnejší, pokojnejší, láskavejší a prítomnejší svet?

Kritické myslenie vs. panika?

Kritické myslenie je vyhodnotenie možnej situácie na základe faktov z prostredia, takzvané myslenie vo faktoch. Uvedomujete si, že sa môže stať nejaká udalosť, preto sa jej snažíte predísť, popri tom zostávate prítomní a svoj mozog nenecháte podľahnúť panike. Koncentrácia, rozvaha a sústredenie – (veľmi pekne na pochopenie je napísaná kniha od švédskeho autora Hansa Roslinga), Moc Faktov. 

Panika je vytvorenie akýchsi predstáv na základe straty vlastného úsudku/selského rozumu. Mozog prepadnú emócie, strach, paranoja, ba až ilúziie z neoverených informácií (hoaxov, dezinformácií). Zjednodušenie povedané uveríte niečomu, čo v skutočnosti neexistuje, uverili ste ilúzii vo vlastnej hlave, alebo podliehate príliš silnému ovplyvneniu z okolia a strácate vlastný úsudok.

Záver a zhrnutie

Áno, nie každý je schopný zachovať rozvahu a kľud. To závisí od toho, v akom rozpoložení sa vo vnútri samých seba nachádzame a aké životné situácie máme. Ale to bude na ďalšiu tému 🙂 .

Stres podrobuje charakter skúške. Skutočne hodnotnými sú tí, ktorých ani v ťažkých dobách neopustí ich čestnosť, rozvaha a citlivosť.

Príjmite to, čo človek nemôže ovplyvniť ako fakt. Budete mať väčší pokoj, silu a rozvahu a nezabúdajte, že všetko raz pominie 🙂 .

Prajem Vám pokoj, rozvahu, lásku a pevné zdravie!