Chcem s vami zdieľať, čo slovo rovnováha a ďakujem znamená pre mňa. Kto a čo mi ju pomohlo a pomáha vyrovnávať, sa dozviete v tejto mojej ďakovnej „spovedi“.

 

Kto si už pozrel to, o čom všetkom píšem sa zrejme dozvedel, že môj záber na témy je veľmi široký. Teraz v tomto článku chcem ísť do hlbšej podstaty toho, čo, kto a ako vlastne formovalo a formuje moje myšlienky, zdravie, energiu, vzťahy a ostatné skladačky života…

Bez nerovnováhy by neexistovala rovnováha

Nedáva vám to logiku?

Skoro obyčajný obrázok

Nevadí. Nemusí vždy všetko dávať logiku. Práve preto sa dejú na našej planéte, v prírode aj v nás ľuďoch, ako jej súčasti pozoruhodné záležitosti. Môj nápad začať písať a zdieľať vzišiel nie len z odhodlania, vášne, zvedavosti, zanietenia. Ale tak isto aj zo strachu, hanby, obáv, zlyhania. Áno to je tá rovnováha v nerovnováhe. Ony sa navzájom potrebujú. Tak, ako deň a noc, voda a oheň, mesiac a slnko.

Niektorí blízki ľudia mi hovorievali, že ma vnímajú ako človeka, ktorý rád zdieľa. Predávanie informácií, poznatkov, vedomostí, inšpirácií. Áno, je to tak. Od dieťaťa som takým človekom. Dlho som si to v sebe popieral, zo strachu, hanby, zlyhania, nedostatku sebahodnoty a lásky. No práve pri spracovávaní týchto negatívnych aspektov som si uvedomil, že mi to prináša ohromnú radosť. A keď som radostný ja, mohlo by byť aj moje okolie.

Preto som sa rozhodol o tom napísať viac. Zdieľať. Ktorí ľudia, činnosti, inšpirácie mi v tom pomohli a pomáhajú. Na začiatok ďakujem LUKÁŠOVI, ktorý mi umožnil a pomohol dať blog to podoby v akej ho vidíte. Robí skvelú prácu a ak by ste potrebovali pomôcť vytvoriť web aj s následnou starostlivosťou naozaj odporúčam.

 

Zdravie, výživa, pohyb a oddych

1.Powerlogy camp 2018 mi umožnil spoznať a získať nové smery a ľudí do môjho života. Silný stimul a impulz sa začal tu.

Zmena stravovacích návykov a ročná testovacia fáza. Ročná preto, aby som vedel skutočne na dlhej časovej úrovni zistiť, či mi to vyhovuje po všetkých stránkach. Zmenou mám na mysli nie len samotnú kvalitu a zloženie potravín, ale aj kedy, koľko a čo jem, či v strese, alebo v pokoji.

Vedomé vystavovanie sa nekomfortným situáciám – proti strachu sa najlepšie bojuje keď sa mu vystavíme. Vtedy sa strach vie posrať a zmiznúť. Viete čo je najväčšia sranda? Že ten neopodstatnený, neužitočný strach vzniká v našich myšlienkach a často ho vytvára ego.

Otužovanie a dýchacie cvičenia, metóda WIM HOF, vtedy s Martinom Thámom (VedomÁ) – nerobím ju na pravidelnej báze, no rozumné vystavovanie sa chladu vo vode alebo na vzduchu ma učí viacej sa spojiť nie len so svojim telom, ale aj dušou. Dalo by sa to nazvať aj malou formou meditácie. Vedomé vystavovanie sa diskomfortu v správnej miere z nás robí imunitnejšie odolnejších ľudí, fyzicky aj mentálne silnejších.

Hlbší a pevnejší vzťah k prírode – tu chcem poďakovať Sekovi ktorý ma ako prvý naučil vnímať sa v prírode prítomným okamihom. Lezenie, orientácia v prírode a beh bol iba bonusom.

Dolomity, iná perspektíva

Noví úžasní priatelia – spoznal som tu viacero ľudí, no MAŤO a KIKA, s nimi to nebolo iba také obyčajné stretnutie. Vytvorili sme si po kempe skupinu a stali sa z nás úžasní priatelia.

2. Cesta ku YOGE sa stala YOGOVOU cestou

Ďakujem blízkemu kamošovi JUROVI, ktorý ma na yogu prvý krát vzal v roku 2019.

HYC yoga centrum – tam som yogu cvičil prvý krát. Nemotorne, ťarbavo, dýchavično, bez vedomia si čo yoga je. Trvalo rok, kým som aspoň trošku pochopil, čo pre mňa znamená chodiť sem. Predovšetkým ďakujem SISE a MIRKEdvom z mnoha lektoriek, ktoré som si zvolil za učiteľky. Učia ma yogu chápať nie iba ako pohyb tela, ale aj ako pohyb dychu, srdca, duše, myšlienok… ďalšie 2 roky trvalo , kým som prvý krát na yoge zažil čiastočné hlbšie spojenie so samým sebou…flexibilita tela sa mi posúva pre moje vnímanie niekde, kde by som neveril, že sa dokáže. Kto váhate, či vyskúšať yogu, neváhajte.

Aj takto to môže byť občas na yoge 😀

3. Stravovanie a kvalitu toho čo jem, som začal vnímať v úplne novej perspektíve. Išiel som cestou menej a kvalitnejšie.

  • Od malička som zbožňoval medové výrobky. Med od blízkych priateľov MAŤA a EVČI má však pre mňa úplne inú dimenziu a to práve preto, lebo mi umožnili čiastočne pochopiť a vidieť, čo všetko za touto alchýmiou je. Nie len ich med, ale všetko čo z neho dokážu vyrobiť. Za to im chcem vyjadriť obdiv a zaručiť sa, že kvalita toho, čo robia je na tej najvyššej úrovni. Viete prečo? LÁSKA a VÁŠEŇ + TVRDÁ PRÁCA = KVALITNÝ PRODUKT. Kto by ste si niekedy prosili skúsiť, ozvite sa mi, mám u nich nejakú zľavu 🙂

  • Lokálnosť výrobkov, ten vzorec ktorý som spomenul platí všade, aj tu. OVČIA FARMA BUKOVINA, ďakujem Janke, že mi umožnila vidieť ako fungujú a spolupracujú. Kto má možnosť nech kupuje lokálne výrobky.

 

  • Kamarátka ALI ma okrem iného učí rozlišovať nekvalitné potraviny a ich vady. Všímať si marketingové bulshity (nič proti rozumnému marketingu), ako sa vyznať v etiketách, vitamínoch a doplnkoch stravy.
  • Kamarátka KIKA, ktorú som už spomenul, (spoznali sme sa na kempe) má krásne a náročné poslanie. Podpora na ceste z porúch príjmu potravy. Vybudovala od nuly niečo, čo často spoločnosť popiera, posmieva sa tomu. Dokazuje, že vzťah ku svojmu telu a mysli za akýchkoľvek okolností je zásadný. Aby sme mali k sebe zdravý vzťah. Zažila si to na vlastnej skúsenosti a preto sa jej v tomto poslaní darí tak skvele.

 

 

  • Terapia jedlom – Slivia Horecká. Skvelé recepty, články a témy funkčnej stravy. Ako sama autorka píše vskutku trefne, NAVIGÁCIA SVETOM POTRAVÍN. Keďže občas veľmi rád varím a skúšam nové jedlá. Mnoho čerpám práve od nej.

Z tejto témy som sem nebol schopný napísať úplne všetko, nebolo to ani mojim zámerom. Možno už aj toto je mnoho informácií. Verím však, že niečo z toho môže byť pre niekoho užitočné.

 

4. Rodina, priatelia, vzťahy a inšpirácie

Život nás ľudí musí byť bez priateľov a rodiny veľmi ťažkým. Nie je nutné ich mať veľa, postačuje ich mať toľko, aby sme sa cítili obojstranne spokojní, naplnení a v zdravých vzťahoch. ĎAKUJEM bude napísané veľa krát. Úprimne a od srdca.

Ako najdôležitejšiu investíciu vnímam predovšetkým investíciu do vzťahov. Energiu na budovanie a starostlivosť o všetky druhy vzťahov, ktoré nám robia život radostným, spokojným a často aj neľahkým. Avšak áno, aj investovanie do komodít, fondov, bitcoinov, (áno niekto dáva aj do ponožiek)  je dôležité a fajn 😀 . 

Ďakujem svojej rodine, že ma berú takého aký som. Prijali moje životné situácie a životnú cestu, ktorú nemám bežnú. ĎAKUJEM MAMI, že sa ma nesnažíš meniť, no vieš mi dať citlivo spätnú väzbu. ĎAKUJEM OCI, že si. ĎAKUJEM SESTRIČKA, že napriek tomu, aké máme odlišné životy, naše cesty a vzťah sú napriek tomu spojené. ĎAKUJEM ŠVAGROVI a jeho odľahčenej povahe 😀 . ĎAKUJEM dvom synovcom MATIMU a TOBIMU, ktorí ma učia v sebe objavovať vnútorné dieťa. ĽÚBIM VÁS.

Ďakujem svojim bývalým partnerkám VIKI, MIŠKE (a jej rodine) a SIMI, (ktorá zostala mojou kamarátkou). Že ste ma previedli a naučili mnohým skúsenostiam v partnerských vzťahoch. 

ĎAKUJEM svojim všetkým blízkym priateľom v mojom terajšom živote, ale aj tým, ktorí boli so mnou pri mojom dospievaní. Vy viete, ktorí ste to 😉 . 

  • MAŤO – zdieľame si strasti, ale aj radosti každodenného života. Maťo je pre mňa ako brat, ktorého som nemal. Vedieme témy na všetkých úrovniach, dôverujeme si, pomáhame. Cestujeme a zažívame tie najšialenejšie dobrodružstvá. ĎAKUJEM kamarát. Maťo má vlastné knižné vydavateľstvo Aktuell s množstvo kvalitných titulov. Kto rád číta, pozrite si, možno vás niečo zaujme.

 

Gerlachovský štít 2021

  • REA – blízka priateľka s ktorou keď sa stretávam, inšpiruje ma a otvára mi brány svojej vlastnej inšpirácie dokorán. Máme toľko spoločného. Tiež rada píše na svojom blogu . Nazrite, ak ste zvedaví.  Príležitostne masíruje, maľuje, tvorí a rada pracuje s energiami. V neposlednom rade zbožňuje spojenie s prírodou. ĎAKUJEM, že sa naše energie spojili a že nás vánky vetra zaviali k sebe 🙂 .

  • SIMI – pri ktorej som vyzrel ako dobré víno. Mnohému sme sa navzájom naučili. Je to najmä ona, ktorá ma naučila si život viac vychutnávať, upokojiť sa, relaxovať a dlhšie spať 😀 . Pri nej som správnym spôsobom zjemnil. Ukázala mi inú úroveň spojenia s prírodou. ĎAKUJEM, že sa naše životy stretli. Sme dôkazom, že bývalí partneri môžu byť zároveň aj výbornými kamarátmi.
  • OLI- s ňou sme si preskákali kadečo. Vždy sa ma snažila pochopiť a podporiť. Máme silné dlhoročné priateľské puto. ĎAKUJEM. Šikovná žena je to. Vymyslela cez koronu perfektný koncept Olívia triedi šatník/predám za teba. V priebehu 2 rokov sa jej to rozbehlo tak, že už otvorila v NR predajňu. Žiadny fast-fashion! Práve naopak. Množstvo oblečenia, čo sa ľuďom bez zmyslu váľa, alebo visí v skrini ona šikovne predáva, alebo daruje charitám, pre spokojnosť všetkých strán.

  • PAŤKA – také moje slniečko. Spoznal som ju v najťažšom období života, kedy mi bola veľkou oporou. Doteraz sme v kontakte a občas sa stretneme. Napriek tomu, že už má rodinku a inú životnú situáciu, vieme si na seba nájsť čas a naďalej si skvele rozumieme. ĎAKUJEM.

 

  • PRALES DEŤOM – Miška s Tomášom a ľudia z celej tejto organizácie mi ukázali v realite a v praxi na dobrovoľníckych programoch na čom skutočne v prírode záleží. Pri nich som sa v priebehu vyše 2 rokov aktívneho stretávania dozvedel také množstvo informácií, súvislostí, že som v mnohom prehodnotil moje dovtedajšie vnímanie sveta prírody a živočíchov. ĎAKUJEM vám za to, čo všetko pre všetky živé tvory robíte. Ste skvelí.

 

  • U BARANA JANA – Často keď sem chodím, mám pocit takého pokoja. Janko vytvoril od roku 2013 miesto kde ľudia v sebe môžu nájsť skutočný pokoj, spojenie s prírodou a lásku nie len k sebe, ale aj zvieratkám. Slobodné a spokojné zvieratká v nádhernom prostredí Hrušovských lazov. Na toto miesto sme sa prvý krát dostali v roku 2020. Odvtedy nám utkvelo vo svojom srdci… ĎAKUJEM JANKO a MIŠKA  a všetkým úžasným ľuďom v tvojom okolí a v neposlednom rade všetkým zvieratkovským obyvateľom farmy.

Betty, Berny, Adam a Evička

 

  • Martin Lajprik  – Hypnoterapeut a autor metódy MindLimits – už to bude 5 rokov, od kedy som sa o ňom dozvedel. Najprv som sledoval jeho videá na YT kanályMnoho z nich som nerozumel, no niečo ma na tom celom lákalo a bol som zvedavý. Tak som išiel k nemu dva krát v priebehu roka na praktické semináre, kde sme pracovali na úrovniach vedomých aj nevedomých. Pomocou iných perspektív som si sám umožnil nahliadať na to. čo sa deje vo mne a mimo mňa. Rôzne formy meditácie, napríklad v chôdzi, sugescie pred spaním na kvalitnejšiu noc, alebo pozitívna autohypnóza.

Ako myslíme, tak sa prejavujeme

  • Petr Horký – režisér, dokumentarista, cestovateľ a polárnik. Precestoval vyše 100 krajín v ktorých natáčal množstvo dokumentov. Od kedy som objavil na youtube jeho kanál HausboTalk, vždy sa teším na nové rozhovory, ktoré vedie s ľuďmi z rôznych odvetví a oblastí. Jeden z mála ľudí, ktorí sa vedia pýtať skvelé otázky, dávajú priestor na vyjadrenie a idú v rozhovoroch do hĺbky. Za mňa skvelí priestor na získavanie kvalitných informácií a inšpirácií.

S Petrom po premiére filmu Civilizace na Slovensku

KNIHY a Notabene

Knihy sú pre mňa samotného veľmi blízkou a širokou témou o ktorej napíšem samostatný článok.

NOTABENE – v skutku inšpiratívny mesačník. Umožnil mi získať mnoho vedomostí, spojení a práve cez neho som sa dostal k mnoho ľuďom, ktorí sú už v mojom kruhu blízkych priateľov. Nepoznám kvalitnejšie noviny . Nedávno oslávili 20 rokov. Je obdivuhodné, čo všetko doposiaľ dokázali a koľkým ľuďom, a nie len ľuďom, ale prírode a živočíchom cez svoje články dokázali pomôcť.

Dlhú časť svojho života som na seba samého zabúdal pri pomoci iným. Táto poučná, ale aj krásna etapa môjho života sa skončila, už je iná. Preto chcem na záver so zdravou seba-láskou POĎAKOVAŤ AJ SEBE. Za to že som zdravý, mám okolo seba úžasných ľudí s ktorými sa môžem stretávať, že mám kde bývať, že nehladujem. Že som si umožnil žiť život taký aký chcem ja a nie niekto iný.

Ak by ste chceli zdieľať niečo aj vy, viete kde ma nájdete 🙂 . Ahojte v živote, alebo pri ďalších článkoch.