Prečo nás slová niekedy dokážu tak zraniť a ako spracovávať kritiku od iných? Viete kritiku prijímať? Nemyslím tým len konštruktívnu, ale aj nekonštruktívnu kritiku.

 

Aký máte pocit, keď s vami niekto nesúhlasí? Štve vás to, alebo si myslíte, že to čo hovoríte je pravda a chcete o tom presvedčiť aj iných, možno aj utvrdiť samého seba, že sa nemýlite?

Tu sa dotknem vlastných pocitov, kde je stále môj osobný boj, kedy sa učím prijímať aj odmietavé názory a sledujem, čo pri tom pociťujem.

Nakoľko ľudia chcú inšpirovať, dávať iné pohľady, predsa nemôžu byť presvedčení, že iba ten ich je správny. Každý si to vníma po svojom, ide len o mieru ovplyvnenia ľudí, s ktorými pohľady a názory diskutujeme a zdieľame.

Aj to, čo teraz píšem, môže byť pre niekoho úplná blbosť, pre niekoho zaujímavá myšlienka a niekoho to absolútne nezaujíma, tak si neprečíta ani druhú vetu – chcem povedať – je to OK.

Prečo je prijímanie kritiky, nie len konštruktívnej veľmi dôležité?

Umožňuje nám to dať veciam a situáciám viac uhlov pohľadu a istý nadhľad nad situáciami, tým pádom sa vieme navzájom lepšie pochopiť, čo má za výsledok aj pozitívnejšie vnímanie samého seba.

Bodaj by to tak fungovalo, však? Viete čo? Môže, je to len v nás.

 

Keď budem viac chápať sám seba, pochopím lepšie aj ostatných.

 

Dôležité je aj to, ako kritiku podať tomu druhému

Stručne napíšem aj môj pohľad z druhej strany ako kritiku odovzdávam, pretože niektorí z nás, sú veľa krát v úlohe tých, ktorí kritizujú, či už chcene, alebo nechcene.

KĹÚČOM JE EMPATIA A EQ

Najprv, nikdy nie je 100% že to, čo poviete sa niekoho nedotkne, toto viete ovplyvniť iba do istej miery. Dôležitejšie je navnímať pocit človeka, pozrieť sa na situáciu aj z jeho strany a konštruktívne mu vyjadriť svoj názor na danú situáciu , čo s ním riešite. Schválne som v tej vete vypustil slovo kritika, pretože sa tam už jednoducho nehodí.

 

 

 

Boj sám so sebou môžeme vyhrať jedine tak, že prestaneme bojovať a prijmeme buď jedno, alebo druhé.

Aký máte pocit vo vašom prostredí? Vedia ľudia medzi sebou vyjadrovať pocity, názory a aj kritiku ľudsky a konštruktívne ?

Podeľte sa o diskusiu, poznatky a skúsenosti, budem rád 🙂