Kde som cestoval v roku 2019, čo som zažil, čo mi to prinieslo a s čím sa chcem s vami podeliť? Moje zhrnutie roka, kde som bol, ako som tam bol a koľko ma to stálo…

Cnenie za domovom je tá najlepšia správa, ktorá človeka môže na ceste stretnúť, znamená totiž, že sa máme za čím vracať. Práve cnenie robí rozdiel medzi cestou za dobrodružstvom a únikom od reality…

LADISLAV ZIBURA

 

Január 2019: Portugalsko – Algarve trip (Faro-Albufeira-Portimao-Lagos-Sagres-Cape St.Vincent a naspäť) 

Pláž ako z Karibiku

Už po návrate z Talianskych Dolomitov v októbri 2018 som mal kúpenú letenku na január 2019 do Portugalska, konkrétne do úplne južnej časti algarve na predĺžený víkend 24 – 27 január ( štvrtok – nedeľa ). Rozhodnutie spontánne, z viacerých dôvôdov: Portugalsko ma nevysvetliteľne priťahovalo, boli lacné letenky v dobrom termíne kedy nie je veľa ľudí, chladnejšie počasie mi vôbec nevadí a hlavne som chcel skúsiť ísť sám a cestovať na 100% na vlastnú päsť. 

Priznám sa, že v čase keď som bol na tomto tripe som ešte absolútne netušil, že budem písať blog, nerobil som si zápisky. Niečo sa však zachovalo v hlave, na fotkách a nakoľko tie číselné veci sa dajú ako tak dohľadať v histórii, rád sa o to podelím a pozdieľam.

Kedy ísť?

Južná časť býva najmä máj – september príjemná nakoľko je tam oceán, nebýva tam neznesiteľné teplo. Priemerná teplota v letných mesiacoch okolo 25 °C. Ja som na konci januára 2019 vychytal 20 °C a každý jedeň deň bez obláčiku, domáci mi povedali, že také počko v januári dlho nepamätajú. Mal som šťastie 🙂 . Výhoda Algarve je, že to nie je až také extrémne vyhľadávaná destinácia pre turistov, aspoň zatiaľ chvalabohu, aj keď po rozhovoroch s domácimi, každý rok sa to razantne mení, ak však chcete naozaj vychutnať prírodné ničím nedotknuté aj skrýté pláže. Choďte v zimných mesiacoch, naozaj tam bolo minimum ľudí. 

Krátke info, zaujímavosti, odporúčania:

Algarve je najjužnejšia časť portugalska, tým pádom najteplejšia, počasie je stabilnejšie ako západné pobrežie. Zároveň viete navštíviť najjužnejšo – západnejší cíp Európy – Cape St. Vincent (Mys Sv. Vincenta). Čarovné miesto!

  • tolerancia alkoholu 0,5 promile
  • Mena je €
  • Portugalsko je považované za surferský raj, najmä dedinka Sagres, ktorá je na úplnom cípe Portugalska, varia si tam domáce pivo a je naozaj chutné.
  • Na kritických miestach, kde sa stávalo veľa smrtelných havárií, majú v stredných pruhoch bariéry, ktoré zabraňujú obiehať vozidlá
  • Z Portugalska si môžete zo sebou odniesť rôzne druhy suvenírov, toto je téma na ktorú zabúda veľa ľudí, málokoho napadne, že z niektorých krajín si nemôžete vziať takmer žiadny suvenír, v niektorých to je limitované a iné to zase neriešia. V tomto článku si môžete pozrieť viac. Odporúčam však, vždy sa na to informovať v krajine, prípadne na letiskách, ak by to malo byť niečo zvláštne a špeciálne. Ja som sa pýtal konkrétne na mušle a korály, či nemajú nejaký limit. Pri takýchto situáciách je lepšie sa informovať. Bolo mi povedané, že pokiaľ toho nemam za tašku, je to OK 😀 .
  • Mušle a korály nekupujte, často si ich viete po odlive nazbierať na plážach 😉 .
  • Najkrajšie pláže a mestečká – Albufeira – Olhos de Agua, Praia de Albandeira, Portimao, Lagos – Carvoeiro beach, jaskyňa Benagil, Marinha beach, Sagres – Praia da Mareta. Je ich tam naozaj nespočetne veľa a veľa z nich som objavil takých, ktéré dokonca nemali na mape ani meno, takže vyskúšajte svoju zvedavosť a dobrodružnú povahu. Plánovať je krásne, no ešte krajšie môže byť nechať sa prekvapiť svojou zvedavosťou.

 

Koľko to stálo? 

Letenky: Laudamotion: Viedeň – Faro – Viedeň – 29€ / os – vtedy ešte s príručnou batožinou v cene.

Bus: BA-Viedeň-BA Slovak Lines – 2€ / os

Ubytko: Albufeira booking spolu na 3 noci – 58€ / os

Prenájom auta: 3dni s plným poistením bez spoluúčasti cez AVIS – 78,40€ / os

Jedlo, pitie, zážitky, phm, darčeky a všetko ostatné: 180€

Všetko spolu: 347,40€

Na záver niekoľko fotiek z Portugalskej časti Algarve v galérii:

 

 

 

Marec – Apríl 2019: Tenerife – Kanárske ostrovy (cesta okolo ostrova) 

Ďalší 4 dňový trip, tentokrát po Tenerife, predĺžený víkend od 30. marca – 2.apríla. Cielene ušetriť dovolenku na ďalšie cestovateľské zážitky. Tip na trip som poslal mojej úžasnej kamarátke Olívii, len tak bez očakávania – všetko naplánujem, a zmestíme sa do budgetu 300€ / osoba – ideš? Ona je akčná, spontánna a hľadá možnosti, nie len preto si tak rozumieme ;-). Hneď som letenky kúpil a bolo vybavené. 5 second to make a desition (5 sekúnd na urobenie rozhodnutia), začínam to používať čoraz viac a je to úžasné. Veľa krát zbytočne špekulujeme a zacyklíme sa vo vlastnej mysli.

Išli sme maximálne minimalisticky s malým batohom. Verte mi, niekedy naozaj nepotrebujete toľko vecí ako si myslíte, že potrebujete. 

Kedy ísť?

Kanárske sú celoročná destinácia. Priemerná teplota sa hýbe od 18 °C do 26 °C . Podľa mesiacov a samozrejme či ste na severnej, alebo južnej časti. My sme mali na prelome marca a apríla okolo 22 °C. 

Krátke info, zaujímavosti, odporúčania:

Na destináciu ako Tenerife, mi prišli ceny veľmi dostupné. Ceny potravín sú zrhuba ako u nás, niečo lacnejšie, niečo drahšie. 

  • tolerancia alkoholu 0,5 promile
  • Kanárske patria Španielsku, mena je €
  • ceny za 1l benzínu je okolo 1€
  • na výstup najvyššej hory (vyhasnutej sopky) Pico del Teide 3718 m.n.m potrebujete povolenie, vybavte si ho ale preistotu aj mesiac vopred, je to kapacitne obmedzené, vybaviť sa dá tu. Ľudia ubytovaní na chate Altavista majú nárok na výstup bez nutnosti žiadať o povolenie, pričom by mali zostúpiť z vrcholu do 9.00 h, kedy prichádzajú prví „lanovkári“. Na chate je dovolený pobyt len jednu noc. Kapacita je okolo 50 ľudí, rezervácie si viete vybaviť tu.
  • Najkrajšie horské dedinky sú Masca a Buenavista 
  • Pláže sú takmer všetky čierne, kvôli vulkanickému piesku, neuberá im to na kráse, akúrát budete viac zamazaní 🙂
  • Ďalšie miesta, ktoré som označil na mape, kde sme boli pridám na fotke v galérii nižšie

Nechcem dávať veľa tipov zybtočne, čaro cestovania je najmä o vlastnom spoznávaní 🙂

 

Koľko to stálo? 

Letenky: 

TAM – Laudamotion –  VIE ( Schwechat) – TFS (Tenerife South) start 30.3.  6:05  – cena 28€/os

SPÄŤ- Wizzair – TFS (Tenerife South) – VIE ( Schwechat) start 2.4. 20:05 – cena 46€/os

Prenájom auta, preprava a phm: 

BA – VIE letisko – 1€ cez Slovak Lines – bola promo cena pri stiahnutí appky. V tom období bola možnosť promo ceny.

VIE letisko – BA – štandartná cena lístka cez Slovak lines je  4,50€/os , express je 7€/os

Požičanie auta : Mali sme FIAT 500 cez spoločnosť CICAR (odporúčam), nie je potrebná kreditka, stačí vám embosovaná visa/mastercard, (radšej overte aktualizované info, nakoľko sa to mohlo medzičasom zmeniť) – cena za 3dni – 36€ / os , PHM – 16€/os – ceny sú v prípade, že sú 2 osoby. 

MHD po ostrove : využili sme iba posledný deň 2x cesta busom v meste + na letisko, odporúčam appku Omio, alebo ich zelenú mhd Titsa 5€ / os

Ubytovanie:

Ak chcete cestovať dobrodružne, minimalizovať ceny, zažiť pri tom dobrodružstvo a spoznať viac  domácich – odporúčam Couchsurfing , ktorý rád využívam, keď sa mi podarí dohodnúť.

Keďže som nebol sám, túto možnosť som nevolil, keďže je to o niečo komplikovaniejšie (nie nemožné)

Všetky ubytká boli cez Booking , dobré je aj Airbnb, alebo Agoda.

1NOC – La Laguna – Hostel – 20€ / os

2NOC – Puerto de la Cruz – Hotel 2* – 12,50€ / os    

3NOC – Costa Adeje – Hostel – 18€ / os  

Jedlo, pitie:

Tým myslím reštaurácie, bary, kaviarne, supermarkety, veľa sa dá ušetriť, keď máte možnosť niečo rýchle a výživné ukuchtiť 🙂 … cena dokopy 91€ / os .

Zážitky, výlety:

Tu sme veľa ušetrili, išli sme cestou, že navštívime menej komerčné miesta, ktoré  nie sú tak predražené a hlavne voľnú a dostupnú prírodu, kde nie je všetko spoplatnené

Monkey Park – cena 10€ /os

Múzeum remesiel – cena 5€ / os

Všetko spolu: 295,50€ / os (kamoška minula o 50€ menej, nakoľko som prehral stávku 😀 , budget som jej splnil nad očakávania  a nemuseli sme sa nejako extra ombedzovať).

Na záver niekoľko fotiek z okružného dobrodružstva na Tenerife v galérii:

 

 

 

Jún 2019: Nórsko – Bergen (Hordaland), malý trip za vodopádmi, cez tunely, fjordy až na pobrežie a do mesta

Znovu 4 dňový trip. Predĺžený víkend od 21. júna – 24.júna 2019 (piatok – pondelok)Pôvodne som chcel ísť do Nice, ale zase neplánovane po debate s mojim veľmi dobrým kamarátom Maťom sme prišli k téme Nórsko. Vraj by sa tam chcel ísť niekedy pozrieť a ja som ho mal tiež v hľadáčiku. Večer prídem domov, bez veľkej iniciatívi si všímam letenku do Nórskeho Bergenu za prijateľnú cenu, posielam Maťovi a po jeho chvíľkovej reakcii kupujem. IDE SA!

Znovu minimalisticky, s jedným malým batohom.
Dá sa to, je to prekonanie strachu a obavy, dobrodružstvo zároveň a znovu môžete zistiť, že v skutočnosti naozaj veľa krát nosíme zbytočne veľa vecí a iba ich prenášame .

Kedy ísť?

Pri Nórsku to ťažko definovať, nakoľko je neskutočne rozmanité a od juhu po sever sa krajina naozaj razantne mení. Záleží to všetko od vašich preferencií a či chcete zažiť viac zimu a tmu, alebo radšej o čosi teplejšie a takmer vôbec tmu. My v júni sme zažili druhú variantu.

Krátke info, zaujímavosti, odporúčania:

Nórsko je kráľovstvo, štátne zriadenie – konštitučná monarchia. Krajina vodopádov, tunelov a fjordov. Ak chcete zažiť a stihnúť viac, kvôli obmedzenému času, určite voľte požičanie auta, síce je to nákladné, ale čo v Nórsku nie je 🙂 ? Každopádne to naozaj stojí za to, Nórsko je úchvatné!

  • pobrežie Nórska meria 2650km
  • Mena – nórska koruna (NOK)
  • Nórsko je v roamingu, ceny sú v rámci neho
  • V kvalite úrovni života sa Nórsko nachádza na prvých priečkach
  • Nórsko má najdrahší benzín na svete
  • Na 99% miest v Nórsku sa dá platiť kartou
  • tolerancia alkoholu 0,2 promile
  • stredová čiara na cestách je vrúbkovaná, kvôli bezpečnosti prechodu do protismeru
  • najvyššia povolená rýchlosť je 80km/h
  • cena benzínu za 1l cca 1,7€
  • po 20:00 si v Nórsku alkohol silnejší ako 4,7% nekúpite, iba v špecializovaných obchodoch
  • obľúbený snack sú sušené ryby a tradičná sladkosť kvik, ktorú kúpite takmer všade, podobá sa to na kit-kat
  • Laerdal je najdlhší cestný tunel v Nórsku, skrátil trasu z Osla do Bergenu zo 14 na 7 hodín, meria 24,5 km, bol otvorený v roku 2000, paradoxne od mnohých iných mýt, ktoré v Nórsku sú, konkrétne tento nie je spoplatnený
  • Bergen je najupršanejšie mesto v Európe, padne najviac zrážok a počasie sa mení ako chameleon
  • Bergen má vo svojom okolí 7 kopcov na túru, my sme zvolili Ulriken, síce najnáročnejší, ale s najkrajším výhľadom, kde budete mať Bergen na dlani 🙂 , pivo hore stálo 8€ 😀 
  • v Bergene si pozrite fish market, starú štvrť Bryggen, pevnosť Bergenhus a ostatné nechám na vašu zvedavosť a záujem
  • Vodopády a fjordy, ktoré sme navštívili: Steinsdalsfossen, Fossenbratte, Eidfjord, Skjervsfossen, Stalheimfossen, Hellesøyni a mnoho ďalších, ktoré sú v okolí. Je ich tam naozaj požehnane

Koľko to stálo? 

Letenky:  Wizzair: Viedeň – Bergen – Viedeň – 54€ / os

Preprava komplet:

BA – VIE letisko – možností je veľa – Slovak lines, Flixbus, Regiojet…
Tentokrát sme vyskúšali cestou tam Flixbus – hodnotím veľmi pozitívne – cena 5,5€ / os

VIE letisko – BA – let meškal, tým pádom sme zmeškali bus a ďalší bol plný. Využili a skúsili sme tentokrát Regiojet, privítanie asistentky, ktorá vybavovala lístky bolo milé, jazda tiež pohodová a OK, cena 5€ / os

Pri prenájme auta som skúsil niečo crazy a nerezervoval som auto vopred, za istých okolností to môže byť cenovo ešte lepšie , nakoľko je však po malých autách veľký dopyt, po obehnutí všetkých rentalov sme zaplatili v SIXT 160 € / os 3dni s full cover insurance aj s navigačkou ako bonus  ( mám ponaučenie  😀 ), za ideál okolností, keď si booknete mesiac alebo dva vopred viete ísť na cenu aj 100€ / os za 3dni. Mýta v Nórsku nás vyšli 58€ / os – niektoré sa dajú obísť, no na to musíte byť v Nórsku aspoň 1-2 mesiace, pretože sú to extrémne obchádzky, my sme chceli vidieť krásy veľa, tak sme si aj priplatili  🙂 .


Ubytovanie: 

Ubytko som rezervoval vždy v ten deň, poslednú noc dokonca niekedy poobede, v Nórsku sú na to maximálne zvyknutí a hlavne, každý jeden Nór vie po anglicky! 
Všetky ubytká boli cez Airbnb 

1NOC – Bergen Large room na koci nad centrom – 27€ / os
2NOC – Farm House in Ulvik pri fjorde – 28,60€ / os 
3NOC – Bergen, byt na 13 poschodí – 29,29€ / os


Jedlo, pitie:

Nŕosko vôbec nie je lacné, ale aj tam sa dá nakupovať s rozumom a za lacno. My sme išli na balanc a aj sme si dopriali – 137€ / os. Jedlo, pitie, snacky, supermarkety a 2x fajná nórska večera v podobe morských plodov a rýb. Supermarkety sú cenovo dostupnejšie a občas je dobre nakúpiť si, prípadne ak je možnosť niečo rýchle ukuchtiť. 


Všetko spolu: 

BUDGET bol : do 500€ / os
SPOLU : 499€ / os – bez leteniek sme sa zmestili, s letenkami to bolo 553€ / os

Na záver niekoľko fotiek z cesty po Nórsku v galérii:

 

November 2019: Madeira – Porto – Lisabon, Portugalsko je božie

O mojom Portugalskom 11dňovom dobrodružstve, ktoré som chcel ešte stihnúť v roku 2019 som napísal komplexný článok, kde sa dočítate tipy, zaujímavosti a najmä príbeh o tom, prečo keď ho raz navštívite, budete sa tam chcieť rozhodne vrátiť!

 

November 2019: Krátky víkendový trip v Bulharskej Sofii

Víkendový, no to to intenzívnejší autentický zážitok sme s kamarátom Maťom zažili v Bulharskej Sofii so skvelým hostiteľom Georgom cez Couchsurfing. Kompletný článok si môžete pozrieť tu, kde sa okrem zaujímavostí, tipov a iného dozviete aké jednoduché je ocítnúť sa v Bulharsku, za veľmi rozumné peniaze.

To bol môj rok 2019 z pohľadu cestovania.

Keď máte možnosť cestovať, využite ju! Príliš nerozmýšlajte, rozmýšlať môžete v lietadle, aute, vlaku, už na ceste k dobrodružstvu, kde na to bude času dosť 🙂 .