V našej malebnej dedinke s počtom obyvateľov necelých 550 sa v posledných rokoch osadilo niekoľko odpočinkových lavičiek na veľmi pekné miesta. Lavičky sú z môjho pohľadu nádherný a veľmi zmysluplný projekt, ktorý vytvára akýsi, ešte silnejší vzťah človeka s prírodou. 

Môžeme vlastniť územia, no nikdy nebudeme vlastniť prírodu.

Aby to nezostalo v zabudnutí, rozhodol som sa niekoľko týchto lavičiek zmapovať a pripomenúť, v akom prírodnom bohatstve žijeme.

Mnohí z vás, mojich spoločných rodákov už určite tieto miesta poznajú a nebude to pre nich nič nové, no nájdu sa určite aj takí, ktorí možno nevedia o všetkých.

Najmä v aktuálnej dobe, kedy máme akosi viac času zamýšľať sa, prehodnocovať svoje životy, môžu byť tieto miesta príjemným spestrením a odľahčením našich, zrejme informáciami a médiami preplnených hláv. Keď situácia pominie, množstvo návštevníkom z okolitých miest, či krajín určite ocení našu krásnu malebnú dedinku zasadenú na okraji Štiavnických vrchov.

Krásnych miest je tu nespočetne. Už nejaký čas intenzívnejšie spoznávam okolie svojho rodiska a zisťujem, že síce som mal niečo za tie roky pochodené, no nebolo to ani zďaleka toľko, ako som si myslel. Určite časom prinesiem aj viac tipov, avšak v tomto článku sa zameriam iba na spomínané lavičky v lone prírody s nádherným výhľadom na rodnú dedinku takmer zo všetkých uhľov.

Odpočinková lavička Hrádok v doline

 

Moje najoblúbenejšie miesto – srdcovka, pre oddych, meditáciu, cvičenie, čítanie, alebo len také obyčajné pozorovanie prírody a zvierat. Tu sa zrodilo veľa mojich myšlienok, ktoré som uviedol do praxe. Tu vznikol nápad s vytvorením vlastného blogu/webu a mnoho iných. Veľa myšlienok aj odišlo, no práve na tomto mieste som sa naučil viac vecí a myšlienok púšťať a naopak aj prijímať, také, aké sú, bez snahy meniť.

Lavička je situovaná pri trase červenej značky turistického chodníka Rudná magistrála, 240km dlhá pešia trasa, ktorú sa chystám absolvovať v najbližších mesiacoch a o ktorej napíšem samostatný článok. Miesto sa nachádza na hranici lesa a lúky pod kopcom Kaštieľ, kde sa nachádzajú pozostatky zrúcaniny hradu Rudno nad Hronom. Zo zaniknutého hradu ostali iba reliéfne zvyšky hradu. Poloha lavičky na mapy.cz

Odpočinková lavička Kalvária pod vykrývačom

Odtiaľto je nádherne vidno spodnú časť dediny, časť smeru na Žarnovicu a čiastočne aj Brehy a Novú Baňu. Kúsok nad miestom sa nachádza vysielač Telekom, popri ktorom vedie zelená značka turistického chodníka smerom na kopec Chlm (726m)

Odpočinková lavička Brezina 

Nenápadne zasadená lavička Brezina medzi ihličnanmi. Výhľad z ďalšej perspektívy na spodnú časť dediny, kalváriu, dialnicu  a oproti tzv. kopec „Banský bok“, kde z jeho opačnej strany sa nachádza známa rozhľadňa Háj. Poloha lavičky na mapy.cz

Odpočinková lavička Prídele pri vysielači Orange

Smerom z Rudna nad Hronom po ceste na Voznicu sa dá kúsok za dedinou odbočiť v pravo na lesnú cestu, ktorá vás zavedie na lúku, túto lavičku nájdete veľmi jednoducho, nachádza sa niekoľko metrov od vysielača na vrchu lúky. Výhľady a scenérie rozhodne stoja za návštevu. Poloha lavičky na mapy.cz

Odpočinková lavička pri lúke Matejovo

Lavička ja umiestnená pri lesnej ceste, ktorá spája kalváriu a Matejovo. Matejovo je nádherná lúka, z ktorej síce nie je vidno samotnú dedinu, no ak pôjdete od lavičky smerom na lúku a jej vrchol pod lesom, naskytne vám krásny pohľad na horu, ktorou je Drastvica (834m). Iba o niekoľko metrov vyššia je hora Veľký Žiar (852m), ktorá sa nachádza pri červenej značke Rudná magistrála od rázcestia Sedlo na plese, niečo málo cez 2km. Na ani jednu z nich síce už nevedie oficiálny chodník, avšak z odbočky červenej značky na vrchol to už nie je ďaleko, takže rozhodne si stojí vyšľapať na vrchol a užiť si atmosféru a výhľady 🙂 . Poloha lavičky na mapy.cz

Odpočinková lavička 5 Sekvojí

Ako posledné miesto na oddych, ktoré v článku spomeniem, je lavička umiestnená v prírodnom bohatstve majestátnych chránených srtomov, Sekvojoviec mamutích. Je tu 5 Sekvojí pri sebe, ako rodina, čo toto miesto robí ešte výnimočnejším. Je ich dokonca možné vidieť aj z dediny. Krásne sa vypínajú a vyčnievajú nad ostatnými stromami. K miestu sa dá dostať či už pešo, tak aj na bicykli. Ak nebudete vládať, vytlačíte si ho 🙂 . Ak by sa vám chcelo pokračovať a chceli by ste uvidieť výhľad na obec Rudno nad Hronom (taký ako je v titulnej fotke tohto článku), dá sa tam dostať lesnými chodníkmi, alebo priamo strmhlav hore. Pohľadom na opačnú stranu z hory u nás nazývanej tzv. „Banský bok“, uvidíte práve Novú Baňu a jej okolie. Veľmi blízko na pešo odtiaľto, (niečo menej ako polhodinku), sa nachádza spomínaná rozhľadňa Háj. Poloha na mapy.cz

Pevne dúfam a verím, že som aspoň z časti priblížil tieto miesta a občas ich poctíte svojou návštevou pre nájdenie akejsi vnútornej harmónie.

PS: Ak nájdete akékoľvek nezrovnalosti v mojich vetách, napíšte mi, opravím ich.

Ahojte a užívajte život.