V tomto článku vám chcem priblížiť históriu Merino plemena a jeho vlny. Čo vlastne merino je a prečo sa oň začína čoraz viac ľudí zaujímať.

 

Vraciame sa k pôvodnému v modernejšom šate?

Na začiatok niekoľko zaujímavostí, faktov a histórie

Merino je názov plemena oviec pôvodom pravdepodobne zo Severnej Afriky. Do Európy sa dostalo v období stredoveku. Konkrétne do Španielska. Slovo má pôvod zo španielskeho – ovejas merinos „putujúca ovca“. Do roku 1800 bol chov tohoto plemena v Španielsku štátnym monopolom, avšak aj napriek tomu sa postupne rozširoval jeho chov do iných krajín. V súčasnosti je najviac chovaných v Austrálii 80% a na Novom Zélande, nasleduje Južná Afrika.

 

Existuje viacero druhov plemien Merino, ktoré sa chovajú aj na Novom Zélande, vo Francúzsku a Ukrajine. Niektoré z nich môžu vážiť až 100kg a merať na výšku 70cm.

Plemeno z Nového Zélandu

Merino ovce majú veľmi krátke, jemné, tenké, no extrémne husté vlákna. Na 1 cm2 pripadá až 4000 vlákien a práve to z nej robí kráľovnú/kráľa oviec a vĺn. Z jednej merino ovce sa dá získať v priemere 2-4kg vlny ročne, u barana to môže byť až 10kg, no a svetový rekord drží jedinec, ktorému sa podarilo ostrihať až 30kg za rok. Uctyhodné, čo poviete? 🙂 .

Jeden z rekordmanov

Hrúbka vlákien vlny sa meria v mikrometroch (µm) a výrobcovia najčastejšie udávajú údaj – hmotnosť tkaniny, napr: 650 g/m2. Vlna je schopná absorbovať vlhkosť v miere až 30 % svojho objemu.

Nie je vlna ako vlna

Je dôležité uvedomiť si, že nie všetko, čo nájdete pod názvom merino pri oblečení a doplnkoch je vždy plne funkčné merino. Čo som zistil zo skúseností a sledujem ja, aby som predišiel sklamaniu a prílišným očakávaniam, ktoré sa nemusia stretnúť s realitou?

Podozrivo nízka cena – vo väčšine prípadov sa bude jednať o merino miešané so syntetikou, čo samozrejme neznamená, že to musí byť zlý produkt, ale treba mať na pamäti, že od neho nemôžeme očakávať 100% funkčné vlastnosti merino vlny. Niekedy je však dokonca malý podiel syntetiky, (napríklad elastanu, nylonu, polyesteru), v rôznych podieloch aj výhodou. Všetko závisí, čo od oblečenia chcete očakávať a na aké účely ho budete používať.

Kombinované merino so syntetikou môže mať ešte dlhšiu životnosť a elasticitu, zároveň aj lepšie sedieť na tele. Ak je však podiel syntetiky príliš veľký, je to na úkor vlastností a charakteristiky a výhod vlny, ktoré popíšem nižšie.

Výhody vs. nevýhody, vlastnosti a charakteristika

Všetko má svoje výhody a nevýhody, kto tvrdí opak, buď klame, alebo žije v rozprávke.

Výhody

  • hrejivosť a jej zachytávanie, ktoré produkujeme svojim telom. Čiže výborná termoregulačná schopnosť
  • vysoká absorbcia vlhkosti, ktorá zároveň nechladí, ale naopak dokáže tiež zohriať (pokiaľ telo generuje teplo)
  • antibakteriálna a hypoalergénna schopnosť
  • minimálny zápach, aj po dlhšom nosení nie je nutné prať = šetríte materiál a nemíňate vodu
  • čisto prírodný materiál (pokiaľ je podiel vlny 100%)
  • vzdušnosť, materiál dýcha = telo/pokožka dýcha
  • Vysoká UV ochrana pred slnkom
  • Celková termoregulácia vlny – nosiť môžete celoročne
  • Čiastočná ohňuvzdornosť – vlná začína horieť pri oveľa vyšších teplotách ako syntetika
  • Samočistiaca schopnosť – obsahuje tuk z ovčej vlny (lanolín), ktorý má z časti túto schopnosť

Nevýhody

  • náročnejšia starostlivosť, treba si dávať pozor ako ju prať, ošetrovať, aby sa neznehodnotila
  • pri každodennom nosení je životnosť logicky nižšia, ako pri syntetike. Záleží to však od jemnosti a gramáže vlny

Výhody a nevýhody môžu byť veľmi subjektívne, preto môže mať každý z vás o čosi iný názor. Ja som podľa svojej skúsenosti napísal aj svoje pohľady.

Čo však etické a enviro hľadisko?

Etické hľadisko – určite sa nájde aj niekoľko ľudí, ktorí odmietajú nosiť živočíšne produtky vo forme oblečenia z rôznych dôvodov a presvedčení, čomu samozrejme rozumiem. Sám mám svoje zásady v určitých oblastiach.

Dôležité povedať – ovce pre tento účel nie sú, a nemusia byť zabíjané, ani zraňované. Vždy to je však o prístupe nás, ľudí a akým spôsobom je to vykonávané. Nedávno som mal možnosť vidieť na Ekotopfilme nemecký dokument, ktorý ukazuje aj tie temné zákutia výroby merino vlny a chovu tohoto plemena, vid. nižšie, (je po nemecky, ale viete si zapnúť v nastaveniach titulky na preklad).

 

Enviro hľadisko – tu vyzdvihnem obrovskú výhodu merina oproti syntetickým látkam. Samotná merino vlna je biologicky odbúrateľná tkanina, na rozdiel od všetkých syntetických látok. Tu k tomu nemám čo viac napísať, ak sa bavíme o 100% podiele merina – IT JUST NATURE 🙂 . Dopad na životné prostredie je teda absolútne minimálny.

Príroda nám vždy dávala a dáva. Pokiaľ si vezmeme len toľko, koľko potrebujeme a dáme jej potrebný priestor a kľud, bude nám stíhať dávať na veky vekov. Táto rovnováha je však veľmi krehká a už dnes vieme, že je priveľmi narušená…

Strihanie oviec a získavanie vlny, proces.

Strihanie vlny sa vykonáva väčšinou 1x ročne, pri jahňatách sa prvýkrát strihá po 6mesiacoch od narodenia, jahňacia vlna je najjemnejšia.

Vrstvy vlny

Vykonáva sa špeciálnym holiacim strojčekom a nožnicami. Po ostrihaní sa z vlny vyberú nečistoty, ako je slama a iné. Následne sa rozdelí na kvalitnejšiu a menej kvalitnú vlnu.

Potom sa vlna perie. Veľmi opatrne, nemala by sa príliš krčiť, mohla by totiž splstnatieť. Po vypraní sa rozloží a nechá vyschnúť.

Pokračuje proces česania. Môžu sa používať rôzne kefy, vlna sa krásne našuchorí. Potom sa môže zasadnúť za kolovrátok a vlnu spriadať do priadzí.

 

Určite existuje množstvo rôznych metód a postupov, v závislsoti od druhu výroby a konkrétneho produktu. Ja som chcel uviesť iba akýsi základ, aby si to každý vedel aspoň trošku predstaviť.

Významní výrobcovia, producenti a značky

Zo zahraničných značiek je ich naozaj mnoho, spomeniem aspoň niekoľko:

  • Devold
  • IceBreaker
  • Patagonia
  • Darn Tough
  • Minus 33
  • Smartwool

Ak by ťa zaujímala história konkrétnych značiek outdoor oblečenia Devold, IceBreaker a mnohých ďalších, napísal som o tom samostatný článok.

Chcem sa však viac povenovať tým našim, slovenským:

Black Hill Outdoor

Zakladateľ Peter Muránsky z Brezna, sa pred niekoľkými rokmi rozhodol, že chce priniesť na Slovensko kvalitné merino a vrátiť sa k čo najpôvodnejšiemu prírodnému materiálu. To sa mu po vydretej práci, entuziazme a odhodlaní nielenže podarilo, ale aj naďalej darí. Portfólio produktov sa rozrastá, s čím rastie aj značka a záujem o ňu.

Začalo to nohavicami, pokračovalo bundami, vestami, ponožkami a čiapkami, a tým to rozhodne podľa slov majiteľa nekončí. Podľa vývoju situácie na trhu chcú prinášať ďalšie typy oblečení, aktuálne všetky dostupné nájdete na ich e-shope.

Veľmi milo ma prekvapil najmä osobný prístup samotného pána Muránskeho na ich predajni, kde som sa začal dozvedať moje prvé detailnejšie informácie o tom, čo v skutočnosti merino je. Ochota poradiť v predajni je pre mňa osobne samozrejmosťou, no tu som dostal podstatne viac, ako len to. Získal som nový pohľad, ako využívať tento úžasný materiál efektívnejšie, funkčnejšie, pri tom tak minimalisticky a jednoducho.

Froggywear

Ďalší z mála slovenských výrobcov merina, konkrétne z juhozápadu Slovenska. Značka vznikla v roku 2013. Podľa slov zakladateľky Janky Lehockej prichádzala idea po cestovateľských zážitkoch spojených s krajčírskymi zručnosťami a potrebami sebarealizácie.

Samozrejme nemohli chýbať tí správni ľudia a tím, ktorý vám aktuálne prináša naozaj bohaté portfólio produktov z merino vlny, stačí si pozrieť e-shop a určite si každý milovník merino príde na svoje.

Moami

Značka vznikla v roku 2018 a je zameraná čisto na výrobu diek a vankúšov. Ak hľadáte niečo štýlové a zároveň prírodné, áno, dá sa to skĺbiť. Doslova môžeme povedať, že ide o spojenie tradičnosti s modernými technológiami a výsledok je pre toho, kto si potrpí na krásu a estetiku naozaj ideálny a funkčný.

V e-shope ponuka viac ako 50 odtieňov. Na výrobu používajú najhrubšiu dostupnú vlnu na priadze na trhu, bez prímesí.

Poznámka: Nejedná sa o platenú reklamu.

Z praxe mám odskúšané

Od Black Hill Outdoor je to bunda model GORAZD, nohavice HIKER II, kraťasy SHORTY a ponožky ĎUMBIER/CHOPOK, ktoré používam už takmer 2 roky, (bundu som ešte nemusel ani raz prať a vôbec nesmrdí, ani nie je špinavá) . Od Devold sú to tričká s dlhým a krátkym rukávom a boxerky – modely Hiking. Používam aj na bežné nosenie, najmä v zime, ale aj v lete.

Ja som si kvalitné merino veci jednoducho zamiloval, padlo mi vo všetkých smeroch a som ochotný zaplatiť v tomto prípade naozaj za kvalitu, ktorú mám doslova na vlastnej koži odskúšanú v extrémnych zimných aj letných podmienkach.

Win – win je pre mňa, že podporím obzvlášť slovenských výrobcov, zároveň minimalizujem fast fashion a som spokojný ako zákazník.

Nebolo mojim cieľom zachádzať úplne do detailov. Na to sú tu aj iné weby, od samotných výrobcov, ktoré to majú tiež krásne spracované.

V článku mi skôr išlo o taký súhrn a výcuc, spracovanie viacerých podstatných informácií o merino vlne, zároveň s mojim osobným subjektívnym pohľadom na tento prírodný materiál, ktorý je tu s nami odkedy sa vyvinulo poľnohospodrástvo a odkedy sme si začali domestifikovať niektoré druhy zvierat.

Aj slovenské plemená ovečiek nám poskytujú kvalitnú vlnu, z ktorej sa dá vyrábať kvalitné oblečenie a doplnky, ako to kedysi robili naši starí rodičia a predkovia. Táto téma je však komplexnejšia. Niekedy sa o nej rozpíšem 🙂 . 

Príroda vždy vytvorí to najlepšie z toho, čo je možné. (Aristoteles) 

Síce nie som merino, no som krásny baranček 🙂

 

Použité pomocné zdroje a foto: Wikipedia, Black Hill Outdoor, Froggywear, Farmers Weekly, Canva, Freepik, youtube.

Na úplný koniec, kto sa dočítal až sem a koho by zaujímalo viac, posielam niekoľko odkazov na tématické články:

Merino vs. syntetické látky. Prírode to nie je jedno.

Údržba a starostlivosť o oblečenie z merino vlny.

Ďakujem, že čítate moje články. Ešte viac ďakujem tým, ktorí mi dávajú akúkoľvek spätnú väzbu, a tým mi umožňujú prinášať a písať pre vás ešte kvalitnejšie a zaujímavejšie.

Vždy sa snažím vyberať témy, o ktorých je buď málo informácií, alebo cítim, že by bol vhodné o nich napísať niečo nové, iné.

Merino bunda Gorazd

Merino bunda Gorazd a nohavice Hiker II

Čaute sa, majte sa, zdraví telom, duchom, srdcom a rozumom… 🙂 .

Ak ťa môj blog a články v ňom zaujali, prihlás sa na odber. Články s takmer nulovou hodnotou nás doslova zaplavujú a zvyknú byť otravne časté. V mojich ponúkam hĺbku a píšem radšej menej, no kvalitne a tématicky.